cc-tour.net Web analytics

Statiunea turistica Dalyan

Dalyan este un mic orasel din provincia Mugla, situat intr-o regiune ce poate fi numit un paradis al naturii, de o frumusete naturala virgina. Delta Dalyan inconjoara localitatea Dalyan si este un areal protejat, in care puteti vedea speciile protejate broasca testoasa de mare Caretta Caretta, testoasa verde Chelonia mydas si testoasa cu carapace moale Trionyx triunguis. De asemenea, in tinuturile mlastinoase isi au cuiburile mai multe specii de pasari migratoare, inclusiv berze.
Dalyan este o destinatie paradisiaca, excelenta pentru relaxare. Aveti la dispozitie cateva restaurante in care se serveste mancare traditionala turceasca, insa sunt putine baruri si discoteci, viata de noapte spumoasa neavand ce cauta in "meniul" statiunii Dalyan.


La sud de Dalyan, langa satul Iztuzu, se afla plaja Iztuzu sau Plaja Testoaselor (Turtle Beach), votata "cea mai buna plaja din lume" in anul 1995. Aceasta fasie superba de nisip, lunga de 7 km, a starnit controverse si a devenit faimoasa pe plan international in anul 1986, cand in apropiere s-a dorit construirea unui mare complex hotelier. Datorita reactiei ecologistilor s-a renuntat la planurile de dezvoltare turistica a zonei, astazi plaja Iztuzu fiind zona protejata, in care se inmultesc testoasele aflate in pericol de extinctie.
Dimensiunile plajei sunt cu adevărat surprinzătoare, aceasta unind delta râului Dalyan cu Marea Mediterană. Zona plajei nu doar că este una exotică, ci și practic neatinsă de om, ceea ce o face deosebit de atractivă pentru turisti.
Zona este riguros protejata de stat, deoarece pe lăngă atractivitatea sa uimitoare, plaja joaca un rol foarte important pentru fauna locală. Intre lunile mai si septembrie broastele testoase Caretta-Caretta, o specie protejata de lege, isi fac cuib si depun oua pe aceasta plaja. Testoasele sunt foarte exigente fată de locul de depunere a ouălor, in lume existand doar câteva astfel de zone.
Plaja Iztuzu este foarte curata si bine intretinuta, fiind supravegheata în permanentă de serviciile de coasta si ecologisti. Cu toate ca este cea mai restrictionata plaja din lume, aceasta este totodata si ce mai vizitata.


Chiar si mai spectaculoase decat aceasta plaja mirifica, sunt mormintele - temple de pe muntele ce se ridica pe fundalul deltei Dalyan, pe malul celalalt al raului. Aici puteti vizita orasul antic Kaunos, dar si izvoarele termale care va ofera posibilitatea unei bai pline de sanatate, in namolul cu proprietati curative.

Locuri de vizitat, obiective turistice Dalyan