cc-tour.net Web analytics

Conditii de calatorie in Turcia

Conditii de intrare si regim de sedere

Autoritatile turce au dreptul de a stabili cine poate intra/iesi in/din Turcia. Reprezentantele diplomatice/consulare ale Romaniei din Turcia nu pot interveni in favoarea dumneavoastra daca nu indepliniti conditiile de intrare/iesire.

Intrarea pe teritoriul Republicii Turcia pentru cetatenii romani este permisa cu urmatoarele documente de calatorie romanesti:

 • Pasaport diplomatic;
 • Pasaport diplomatic electronic;
 • Pasaport de serviciu;
 • Pasaport de serviciu electronic;
 • Pasaport simplu;
 • Pasaport simplu electronic;
 • Pasaport temporar.

Pasapoartele mentionate mai sus trebuie sa aiba o valabilitate de minimum 150 zile la momentul intrarii in Turcia si sa dispuna de cel putin o fila goala.

Important: va recomandam sa acordati atentie la efectuarea controalelor de frontiera/vamale si sa va asigurati ca vi s-a aplicat in pasaport stampila de intrare in Turcia. Lipsa stampilei de intrare poate conduce la aplicarea de amenzi si/sau expulzare (pana la finalizarea cercetarii se considera ca s-a intrat ilegal).

Nu se permite intrarea in Turcia cu cartea de identitate romaneasca, cartea provizorie de identitate romaneasca sau buletin de identitate romanesc.

Exceptii: in cazul calatoriilor internationale efectuate cu avionul se poate folosi si cartea de identitate romaneasca valabila (valabilitate de minimum 150 zile la momentul intrarii in Turcia), insa numai pentru tranzit aeroportuar(fara parasirea zonei de tranzit/a aeroportului). De asemenea, cetatenii romani pot intra si tranzita teritoriul Republicii Turcia cu titlul de calatorie romanesc.

Observatii: atunci cand doriti sa calatoriti in Turcia si vi se permite (din eroare) imbarcarea in avion cu o carte de identitate romaneasca, va anuntam ca la sosirea in Turcia nu va fi posibila parasirea zonei aeroportuare si intrarea pe teritoriul acestui stat si veti fi returnati catre aeroportul din care ati plecat. in astfel de situatii reprezentantele diplomatice/consulare ale Romaniei din Turcia (Ambasada Romaniei la Ankara, Consulatul General al Romaniei la Istanbul, Consulatul General al Romaniei la Izmir) nu va pot sprijini, intrucat emiterea de titluri de calatorie sau pasapoarte temporare in zonele aeroportuare de tranzit nu este posibila si nici nu este permisa de catre autoritatile turce.

Iesirea din Republica Turcia nu se poate face fara documente de calatorie sau cu documente de calatorie expirate. in cazul in care va aflati intr-o astfel de situatie, rugam sa contactati reprezentantele diplomatice ale Romaniei din Turcia si sa va prezentati personal la sediile acestora pentru solicitarea unui titlu de calatorie. 

Cetatenii romani care intentioneaza sa calatoreasca cu autoturismele personale in Turcia trebuie sa aiba in vedere urmatoarele:

 • pentru stabilirea itinerariului, sa se informeze si pe teritoriul Turciei despre masurile speciale de securitate luate de autoritatile turce, cum ar fi impunerea interdictiei de circulatie in unele localitati, (pe timpul noptii , in totalitate sau in anumite intervale orare) si efectuarea de controale asupra documentelor si filtre pe caile de comunicatie;
 • sa tina cont de faptul ca autoritatile turce monitorizeaza foarte riguros intrarile si iesirile cetatenilor straini in/din Turcia; regula este ca, atunci cand o persoana a intrat pe teritoriul Turciei cu un autoturism pentru care detine documente de proprietate (certificat de inmatriculare) sau procura pentru folosirea acestuia, aceeasi persoana trebuie sa iasa din Turcia cu autoturismul. Nu se accepta exceptii nici macar privind sotul/sotia cetateanului roman sau rudele apropiate ale acestuia. Daca pentru diverse motive, un cetatean roman intra in Turcia cu autoturismul, iar apoi alege sa iasa cu avionul sau cu un alt autovehicul, este obligat sa notifice autoritatile si sa urmeze procedurile vamale privind situatia juridica (import-export) a autoturismului pe care il lasa in Turcia. Legea turca este foarte restrictiva in acest sens, atat din motive de respectare a procedurilor vamale, cat, mai ales, pentru prevenirea savarsirii de infractiuni sau atentate teroriste prin utilizarea autovehiculelor;
 • in situatia in care cetatenii romani sunt nevoiti sa isi lase autoturismele pe teritoriul Turciei sau sa le parcheze pentru perioade mai mari de doua-trei zile, trebuie sa se asigure ca acestea sunt parcate in locuri special amenajate, aflate sub paza si sa incheie contracte/conventii cu persoanele sau firmele care presteaza astfel de servicii. in situatiile in care autoturismele sunt parcate la intamplare, in locuri publice, pentru mai multe zile, organele de securitate pot lua masuri pentru ridicarea acestora sau sa procedeze la verificarea de catre unitatile specializate anti-tero si chiar sa distruga autoturismul, daca exista suspiciuni ca poate disimula o incarcatura exploziva.

Documente necesare pentru deplasarea cu autoturismul:

In cazul in care calatoriti in Turcia cu un autovehicul, condus de catre o alta persoana decat proprietarul acestuia, intrarea in Turcia va fi permisa de catre Autoritatile vamale numai dupa prezentarea urmatoarelor documente:

 • Documentele autovehiculului, inclusiv asigurarea internationala tip carte verde;
 • Imputernicire (procura), tradusa in limba turca, din partea proprietarului autoturismului (persoana fizica sau juridica), pentru a putea conduce autoturismul respectiv din Romania in Turcia si retur. 

Atentie! Procura trebuie sa fie tradusa de catre un traducator autorizat, autentificata la notar si apostilata.

 • Pentru autoturismele inchiriate, trebuie sa prezentati contractul de inchiriere si traducerea acestuia in limba turca, legalizata si apostilata.

Precizarile de mai sus sunt valabile si pentru persoanele care detin un autoturism achizitionat in leasing.

Conform Acordului international Interbus, la care au aderat atat Romania cat si Turcia, in cazul in care conduceti un microbuz cu peste 9 locuri (inclusiv soferul) care nu face curse regulate, ci in mod ocazional, este necesar sa aveti o licenta Interbus.

In cazul in care conduceti un microbuz care efectueaza curse regulate in Turcia trebuie sa obtineti, in prealabil, de la Ministerul Transporturilor si Infrastructurii din Romania, documentele necesare pentru transport international.


Viza pentru Republica Turcia

Scop turistic/afaceri.

Cetatenii romani care calatoresc in Turcia in scop turistic sau de afaceri (intalniri) nu au nevoie de viza de intrare pe teritoriul acestui stat. Perioada de sedere nu poate depasi 90 zile   intr-un interval de 6 luni. Perioada de sedere se calculeaza retroactiv, de la data iesirii din Republica Turcia, iar nu de la data primei intrari.

Important:
Din anul 2012 nu mai este posibila parasirea teritoriului Turciei pentru o zi si ulterior solicitarea unei noi perioade de sedere de 90 de zile. Pentru a avea dreptul la o noua perioada de sedere de 90 de zile(dupa expirarea celei anterioare) este necesara parasirea Turciei pentru cel putin 90 de zile. Cetatenii romani care se afla deja in Turcia si planuiesc sa ramana mai mult de 90 de zile trebuie sa solicite, personal, la autoritatile locale turce, cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea perioadei legale, un permis de sedere.

Va recomandam sa nu depasiti perioada de sedere de 90 zile, intrucat depasirea acesteia chiar si cu o zi atrage fie amenda, fie expulzare si automat interdictie de intrare in Turcia pentru o perioada de pana la cinci ani, fie interdictie plus amenda.

Alte scopuri (angajare, studii, formare profesionala, cercetare stiintifica ori alte scopuri similare).

Cetatenii romani care stiu ca urmeaza sa se deplaseze in Turcia pentru alte scopuri (angajare, studii, formare profesionala, cercetare stiintifica ori alte scopuri similare) sau o sedere mai mare de 90 de zile trebuie sa obtina, in prealabil, de la reprezentantele diplomatice/consulare ale Turciei din Romania, o viza de lunga sedere pentru intrarea si sederea pe teritoriul Turciei.

Pentru studentii romani, participanti la Programul de mobilitate Erasmus, finantat de Comisia Europeana, care detin scrisoare de acceptare a unei institutii de educatie din Turcia, viza de lunga sedere pentru studii poate fi eliberata, pe baza cererii individuale, fara taxe, de catre Ambasada Republicii Turciei la Bucuresti, precum si de catre Consulatul General al acestei tari la Constanta. Studentilor care detin acest tip de vize li se elibereaza, la cerere, permise de sedere temporara, fara taxe, dupa sosirea in Turcia.

Cetatenii romani, conducatori de mijloace de transport auto de marfa sau persoane, pot intra pe teritoriul Turciei numai in baza unei vize de intrare, obtinuta de la reprezentantele diplomatice/consulare ale Turciei din Romania.

Cetatenii romani, membri ai echipajelor navelor si aeronavelor apartinand companiilor romane, care efectueaza curse regulate in Turcia, sunt scutiti de vize de intrare pe teritoriul acestei tari, pe baza de liste nominale.

Cetatenii romani sunt sfatuiti sa respecte conditiile de intrare, sedere si iesire din Turcia, intrucat practica a demonstrat faptul ca autoritatile turce aplica cu strictete legislatia prin impunerea de amenzi, deportari, retineri/arestari si interdictii de intrare.


Recomandari

Intrucat au existat cazuri cand cetateni romani aflati pe teritoriul Turciei au fost retinuti de politia locala din cauza unor coincidente de nume/prenume cu cel al unor persoane care au comis infractiuni pe teritoriul acestui stat, este recomandabil sa detineti asupra dumneavoastra si cartea de identitate romaneasca(care include date suplimentare de identificare).

Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani care intentioneaza sa ramana pentru o perioada indelungata pe teritoriul acestui stat sa se adreseze reprezentantelor diplomatice/consulare ale Romaniei din Turcia si sa isi anunte prezenta in regiune, comunicand coordonatele personale, pentru a putea fi contactati in situatii de urgenta.


Semnalarea prezentei in Turcia si inregistrarea voluntara

Cetatenilor romani care urmeaza sa se deplaseze in Turcia pentru o perioada de pana la 30 zile, le recomandam sa isi semnaleze prezenta pe teritoriul acestui stat la reprezentantele diplomatice/consulare ale Romaniei, dupa cum urmeaza:

La Ambasada Romaniei la Ankara/Sectia Consulara: telefon urgenta +90-532.318.1726 sau email ankara.consul@mae.ro pentru regiunile:

 

Adana

Bayburt

Erzurum

Kayseri

Nevsehir

Şirnak

Adiyaman

Bingöl

Eskişehir

Kilis

Nigde

Tokat

Agri

Bitlis

Gaziantep

Kirikkale

Ordu

Trabzon

Aksaray

Bursa

Giresum

Kirşehir

Osmaniye

Tunceli

Amasya

Çankiri

Gümüşhane

Konya

Rize

Van

Ankara

Çorum

Igdir

Malatya

Samsun

Yozgat

Antalya

Diyarbakir

Hakkari

Karaman

Siirt

 

Ardahan

Edirne

Hatay

K. Maras

Sinop

Artvin

Elazig

Kars

Mardin

Sivas

Batman

Erzincan

Kastamonu

Mus

Şanliurfa

 

La Consulatul General al Romaniei la Istanbul: telefon urgenta +90 533 5420695 sau email istanbul.consul@mae.ro pentru regiunile:
 

Bartin

Düzce

Kirklareli

Sakarya

Zonguldak

Bilecik

Istanbul

Kocaeli

Tekirdag

 

Bolu

Karabük

Kütahya

Yalova

 

La Consulatul General al Romaniei la Izmir: telefon urgenta +90 530 4150077 sau email izmir.consul@mae.ro pentru regiunile:
 

Afyon

Balikesir

Çanakkale

Isparta

Izmir

Mugla

Aydin

Burdur

Denizli

Içel/Mersin

Manisa

Usak

in vederea efectuarii procedurii mentionate sunt necesare urmatoarele date: nume/prenume, data/locul nasterii, numar pasaport, numar de telefon sau adresa de email de contact, perioada si locul deplasarii in Turcia, motiv pentru care recomandam transmisterea unui email cu datele solicitate.

Mentionam ca prezenta personala la sediile reprezentantelor diplomatice/consulare ale Romaniei nu este obligatorie.


inregistrarea voluntara

Cetatenilor romani care urmeaza sa se deplaseze in Turcia pentru o perioada mai mare de 30 zile, le recomandam sa se inregistreze(procedura voluntara) la reprezentantele diplomatice/consulare ale Romaniei, dupa cum urmeaza:

La Ambasada Romaniei la Ankara/Sectia Consulara: completand si transmitand cererea (apasati aici) la  email: ankara.consul@mae.ro pentru regiunile din circumscriptia Ankara, indicate la punctul anterior.

La Consulatul General al Romaniei la Istanbul: email: istanbul.consul@mae.ro pentru regiunile din circumscriptia Istanbul, indicate la punctul anterior.

La Consulatul General al Romaniei la Izmir: email: izmir.consul@mae.ro pentru regiunile din circumscriptia Izmir, indicate la punctul anterior.

in vederea efectuarii procedurii mentionate sunt necesare urmatoarele date: nume/prenume, data/locul nasterii, domiciliul/resedinta, numar pasaport, numar de telefon sau adresa de email de contact, perioada si locul sederii in Turcia. Mentionam ca prezenta personala la sediile reprezentantelor diplomatice/consulare ale Romaniei nu este obligatorie.


Granite terestre Turcia-Siria

Majoritatea granitelor terestre cu Siria sunt inchise. Singurele puncte de frontiera deschise sunt Cilvegözü/Bab Al Hava-Hatay si Öncüpinar/Bab Al Selame-Kilis, insa trecerea frontierei nu este garantata, intrucat exista o comisie speciala care analizeaza fiecare solicitare de trecere.

Pentru informatii privind alertele de calatorie in Siria apasati aici.


Granita terestra Turcia-Irak / Kurdistranul Irakian

Granita Khalil Ibrahim (Habur) dintre Turcia si Regiunea Autonoma Kurdistan (RAK) din Irak a fost redeschisa la 05.01.2016, dupa mai multe saptamani de nefunctionare.

Pentru informatii privind alertele de calatorie in Irak apasati aici.

Autoritatile turce pot dispune, fara vreo notificare prealabila, inchiderea pentru perioade nedeterminate a oricarui punct de frontiera.

In situatiile in care exista transportatori romani care isi asuma riscurile traversarii granitei Turciei cu Siria sau cu Regiunea Autonoma Kurdistan (RAK) din Irak, recomandam sa se informeze temeinic cu privire la regimul juridic al sederii in Turcia si cu privire la normele vamale aplicabile transportatorilor straini - documente valabile ale autovehiculelor, procura speciala pentru folosirea autovehiculelor exclusiv de catre conducatorii auto autorizati, existenta asigurarii internationale a licentei de transport si documentelor comerciale si vamale in buna regula etc.

In zonele de frontiera fotografiatul si filmatul sunt strict interzise.


Doriti sa munciti in Turcia?

Lucratorii straini sunt angajati in Turcia in conformitate cu legislatia turca.

Unui strain i se permite sa lucreze in Turcia numai daca activitatea lucrativa desfasurata de acesta este legala, detine permis de munca si permis de sedere, valabile. in cazul anumitor profesii angajarile se fac limitat, iar in cazul altora, nu este permisa angajarea strainilor (lucratori in domeniul transportului aerian si terestru de pasageri, lider de sindicat, broker vamal, farmacist, avocat, magistrat si lucrator in domeniul sigurantei nationale).

in conditiile in care o firma turca ofera un loc de munca unui strain, cererea pentru obtinerea permisului de munca poate fi facuta si inainte de deplasarea acestuia in Turcia. Documentele necesare obtinerii acestuia pot fi diferite in functie de sectorul industrial si de pozitia lucratorului strain in compania turca. Conform legislatiei turce, o companie locala poate angaja un strain in conditiile existentei unui numar minim de cetateni turci angajati in companie si remunerarea acestuia sa fie la acelasi nivel cu cel al cetatenilor turci care ocupa functii similare in companii locale.

Aplicatia pentru obtinerea permisului de munca poate fi facuta in interiorul sau in exteriorul Turciei. Strainii rezidenti in afara Turciei pot aplica la un consulat al Turciei din tara de resedinta sau din tara de cetatenie. Strainii care detin deja un permis de sedere in Turcia (valabil pentru minimum 6 luni, cu exceptia permiselor de sedere in scop educational), pot aplica direct la Ministerul Muncii si Securitatii Sociale.

Cererea pentru obtinerea vizei si a permisului de munca depusa la un consulat al Turciei trebuie sa fie insotita de o copie a contractului de munca si de traduceri in limba turca, autentificate notarial, a diplomelor sau a certificatelor de calificare profesionala detinute. Procesarea cererii poate dura 4 pana la 8 saptamani. Dupa sosirea in Turcia, pe baza vizei de intrare si a permisului de munca, in termen de maximum 30 de zile, trebuie depusa cererea pentru obtinerea unui permis de sedere la inspectoratul local al Politiei pentru Straini.

Un angajator turc este obligat sa incheie un contract de munca in forma scrisa, daca durata angajarii permanente a strainului este mai mare de un an sau daca contractul este pentru o perioada determinata.

Angajatorii care recruteaza lucratori straini sunt obligati sa informeze politia sau jandarmeria locale, in termen de maximum 15 zile de la inceperea activitatii de catre angajat, in legatura cu adresa locului de munca, datele privind angajatul, adresa de rezidenta si salarizarea acestuia.

Perioada de proba a unui angajat poate fi de cel mult doua luni. Totusi, prin acord intre angajator si angajat, aceasta perioada poate fi extinsa pana la cel mult 4 luni. in perioada de proba, un contract de munca nu poate fi reziliat fara notificarea prealabila a oricareia dintre parti.

Contractul de munca incheiat conform legii turce cuprinde suficiente informatii si clauze in favoarea angajatului. incetarea raporturilor de munca se face cu un preaviz, de la doua la opt saptamani, in functie de perioada lucrata. Angajatorii sunt obligati sa notifice in scris angajatului incetarea raporturilor de munca si sa specifice clar care este motivul rezilierii contractului. Angajatul are dreptul sa utilizeze cai de atac a deciziei angajatorului, in conformitate cu prevederile Codului Muncii si sa primeasca plati compensatorii.


Amenintari teroriste

Pentru informatii actualizate privind amenintarile teroriste va rugam sa vizitati si capitolul "Alerte de calatorie".

Pericolul atentatelor teroriste este prezent in anumite zone ale Turciei. Atacurile au ca tinte principale fortele de securitate si obiective ale administratiei centrale si locale, dar si civilii.

Va recomandam sa evitati zonele centrale/aglomerate, locurile de adunare si de mars ale protestatarilor/manifestantilor (pentru mitinguri, demonstratii, concerte, conferinte etc.) precum si zonele adiacente sectiilor de politie si sediilor structurilor de securitate ale oraselor turcesti si sa va informati, in permanenta, cu privire la alertele de calatorie!

Recomandam evitarea cu desavarsire de catre cetatenii romani a deplasarilor in zonele de conflict, de la granita Turciei cu Siria, grupate in special in provinciile si, dupa caz, localitatile Diyarbakir, Sylvan, sirnak, Nusaybin, Gaziantep, Van, Hakkari, Kilis, sanliurfa, Tunceli, Erzincan, Mardin, siirt, Hatay, Adana, Adiyaman; Igdir, Mus, Agri, Batman, Kars.


?Siguranta si Criminalitate

Cetatenii straini, in special turistii, pot fi victime ale furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini in zonele aglomerate.

Evitati stationarea, in scop de odihna, pe autostrazi (parcari amenajate, benzinarii, etc.), sau in locuri neamenajate deoarece au loc, frecvent, spargeri de masini soldate cu furtul de acte, bunuri si valori.

Manifestati prudenta in locurile foarte aglomerate;

Pastrati in locuri sigure documentele si valorile personale;

Pastrati fotocopii ale documentelor de calatorie;

In cazul pierderii / furtului pasaportului romanesc, sesizati atat biroul local de politie, cat si cel mai apropiat oficiu consular roman sau Sectia Consulara a Ambasadei.

In caz de necesitate, pot fi apelate urmatoarele numere de urgenta locale:

 • 112 - Numarul general de urgenta;
 • 155 - Politia;
 • 154 - Politia rutiera;
 • 110 - Pompierii;
 • 118 - Informatii telefonice;
 • 156 - Jandarmeria;
 • 184 - Informatii servicii de sanatate;
 • 157 - Situatii dificile (rapiri de persoane, trafic de fiinte umane);

Se recomanda sesizarea celui mai apropiat oficiul consular roman, ori a Sectiei Consulare a Ambasadei, care poate acorda asistenta consulara in conditiile prevazute de lege.
 

Pericolul seismic

Turcia se afla intr-o zona seismica foarte activa. Majoritatea cutremurelor au avut loc in  sud-estul Turciei, in zona orasului Izmir si litoralul de nord al Marii Marmara si au fost cutremure de suprafata, producand cele mai mare daune (ex: anul 1999, cutremur de 7,6 grade Richter la Izmit si cutremur de 7,2 grade Richter la Düzce ; anul 2011, cutremur de 7,2 grade Richter la Van ).

In cazul producerii de seisme violente, va recomandam sa urmariti anunturile si indicatiile autoritatilor locale.


Sistemul medical

Turcia are un sistem medical mixt, compus din unitati medicale de stat si private. Atat unitatile private, cat si cele publice ofera servicii medicale contra cost.

Asigurarile medicale de calatorie sunt acceptate de catre unitatile medicale, insa exista posibilitatea ca anumite companii de asigurari sa nu deconteze cheltuielile realizate la unele dintre unitatile medicale neafiliate.

Cetatenii romani sunt sfatuiti sa incheie o asigurare medicala inainte de intrarea pe teritoriul Turciei! Companiile locale nu mai pot elibera asigurari medicale de calatorie decat cetatenilor turci sau cetatenilor straini care au drept legal de rezidenta in Turcia si detin un cod numeric personal de Turcia.

Este necesar ca valoarea politei sa fie de cel putin 30.000 de Euro

inainte de plecare cetatenii romani sunt sfatuiti sa se informeze care sunt unitatile medicale din Turcia care recunosc polita de asigurare respectiva.


Conditii privind traficul auto

 • Circulatia

Codul circulatiei rutiere si semnalizarea rutiera in Turcia sunt conforme cu reglementarile internationale.

Conducatorii auto si pietonii trebuie sa manifeste o atentie deosebita la intersectii si la trecerile de pietoni.

Conform Acordului international Interbus, la care au aderat si Romania si Turcia, in cazul in care conduceti un microbuz cu peste 9 locuri (inclusiv soferul) care nu face curse regulate, ci in mod ocazional, este necesar sa aveti o licenta Interbus.

In cazul in care conduceti un microbuz care efectueaza curse regulate in Turcia, trebuie sa obtineti in prealabil, de la Ministerul Transporturilor si Infrastructurii din Romania, documentele necesare pentru transport international.

Conform unui Regulament emis de catre Ministerul Transporturilor din Turcia, autocarelor mai vechi de 20 de ani nu li se pot intocmi formalitatile vamale in vederea intrarii pe teritoriul Turciei, motiv pentru care nu li se permite accesul.

 

 • Taxe pentru poduri si autostrazi

Taxele pentru poduri si autostrazi se platesc in Turcia numai in mod automat, prin intermediul a doua sisteme, numite OGS si HGS. Cel mai usor de utilizat este HGS, care consta intr-un timbru autocolant care este citit de catre portile de taxare special marcate.

Timbrul HGS poate fi achizitionat de la orice oficiu postal de pe teritoriul Turciei (PTT) in schimbul sumei minime de 35TL, continand un credit de 30 TL. in situatia in care nu aveti posibilitatea de a achizitiona un astfel de timbru autocolant in momentul intrarii pe autostrada, aveti la dispozitie un termen de 7 zile pentru a achizitiona unul, contravaloarea taxei fiind debitata automat.

Pentru a vizualiza contul dumneavoastra si situatia platilor, puteti accesa site-ul hgsmusteri.ptt.gov.tr sau nr. de telefon 4441788.

In situatia in care doriti sa contestati primirea unei amenzi sau efectuarea platilor, va trebui sa completati formularul "OTOYOL GIRIs PLAZASI DÜZELTME FORMU" si sa il transmiteti la adresa de e-mail hgs@ptt.gov.tr.

Este posibil ca, la iesirea din Turcia sa fie nevoie sa achitati eventuale taxe de drum, de autostrazi sau amenzi de circulatie pe care nu le-ati platit in perioada sederii in Turcia.

 

 • Permisul de conducere

Permisul de conducere auto emis de autoritatile romane este valabil in Turcia.

Pentru perioade mai lungi de sedere este necesara detinerea unui permis de conducere international.
 

 • Aparatele anti-radar si de detectare a radarului

In Turcia, utilizarea dispozitivelor de detectare a radarelor si a aparatelor antiradar este interzisa si este considerata contraventie, fiind pedepsita cu amenzi substantiale si confiscarea aparatului.
 

Informatii pentru cazurile de accident de circulatie

In caz de accident usor/cu raniti, autovehiculul nu va fi miscat din loc pana la sosirea organelor de politie. Pentru accidentele care au loc in afara oraselor competenta revine Jandarmeriei.

In caz de accident soldat cu deces, conducatorii auto implicati sunt retinuti pana la data stabilirii vinovatiei de catre autoritatile judiciare.

Este necesara solicitarea unei copii a raportului constatator intocmit de politie.

In situatia in care autovehiculul este imobilizat pentru un timp mai indelungat, inainte sa parasiti teritoriul Turciei este necesar sa se solicite de la autoritatea vamala anularea sau suspendarea inregistrarii autovehiculului pe numele dumneavoastra, in urma careia v-a fost aplicata si o viza speciala in pasaport (la intrarea in Turcia). in urma acestui demers este necesar a vi se elibera un document care sa va permita parasirea teritoriului Turciei, fara autovehiculul respectiv.

Reglementari vamale

Cetatenii romani pot introduce pe teritoriul Republicii Turcia suma maxima de 10.000 USD, suma ce trebuie declarata la punctul de trecere a frontierei.

Datorita legislatiei locale, nu foarte explicita in ceea ce priveste notiunea de "antichitati", este necesar ca la achizitionarea de obiecte de arta sa solicitati factura si un certificat oficial, care sa ateste ca obiectele respective pot fi exportate legal.

In cazul in care vanzatorul nu ofera acest certificat, este necesar sa va adresati unui unitati a Ministerului Culturii ori unui muzeu, pentru a obtine un astfel de certificat inainte de iesirea din Turcia.

Comercializarea bauturilor alcoolice

In Turcia, bauturile alcoolice sunt supuse unor restrictii privind vanzarea si publicitatea, acestea fiind comercializate numai in timpul zilei, intre orele 06:00 si 22:00.


Regimul animalelor de companie

Calatorilor li se permite sa transporte un numar de 2 animale de companie (numai caini, pisici si pasari) sau 10 pesti de acvariu, cu conditia sa detina certificat medical antirabic eliberat de catre o institutie medicala romana, document cu inregistrarea vaccinurilor si a semnalmentelor, confirmarea efectuarii examenului medical de catre un medic veterinar, un container special pentru transportul animalelor de companie.

Sursa: MAE.ro